Dakpannen leggen en vervangen door een dakdekker

Door | Blog | Geen reacties

Voor hellende daken is dakpannen veruit de meest gebruikte soort dakbedekking in Nederland. Zelfs op de daken van de meest historische huizen in ons land zijn al dakpannen terug te vinden. Tegenwoordig worden nog altijd nieuwbouwhuizen van deze dakbedekking voorzien. Ons dakdekkersbedrijf kan u ook helpen bij het leggen en vervangen van dakpannen. De dakdekker kan bij u langskomen en bestaande dakpannen vervangen of nieuwe leggen op een lege dakconstructie. Zelfs dakpannen reinigen behoort tot de mogelijkheden. In het volgende nieuwsbericht lichten we u graag voor wat allemaal mogelijk is bij ons dakdekkersbedrijf.

Vervangen van oude dakpannen

Een van de werkzaamheden die de dakdekker het vaakst op de hellende daken van Nederlandse huizen moet uitvoeren is oude dakpannen vervangen. Hoewel de dakbedekking een zeer lang leven beschonken is, komt er altijd een tijd waarop de dakpannen het einde van hun levensduur bereiken. Door neerslag en UV straling van de zon, wordt de waterdichte laag van een dakpan na verloop van tijd aangetast. Hierdoor verliest het materiaal zijn waterdichtheid en kunnen er daklekkages ontstaan. Het vervangen van de oude dakbedekking is dan noodzakelijk. U kunt hiervoor een van onze specialisten inschakelen.

Dakbedekking nieuwe dakconstructie

Bent u een nieuw huis aan het bouwen? Dan ligt er waarschijnlijk nog geen dakbedekking op het dak. Het leggen van dakpannen op een nieuwe dakconstructie vereist een iets andere aanpak dan het vervangen. Het dakdekkersbedrijf moet in dit geval zeker zijn dat de bedekking van het dak correct komt te liggen. Bij vervanging zijn veel van de controles om dit te verzekeren al eerder uitgevoerd. Alle pannen moeten recht komen te liggen en moeten goed op elkaar aansluiten. Als de taken allemaal zorgvuldig worden uitgevoerd, kunt u lange tijd van een dak zonder lekkages genieten.

Onderhoud en dakpannen reinigen

Hoewel een hellend dak met pannen minder onderhoud nodig heeft, in vergelijking met de dakbedekking van een plat dak, moet ook deze taak om de zoveel tijd een keer uitgevoerd worden. Tijdens de onderhoudswerkzaamheden moet de dakdekker onder andere de dakpannen reinigen. Dit is om zorg te dragen dat het vuil op de pannen niet de waterdichte laag aantast. Dat zou namelijk ten koste gaan van de levensduur van de dakbedekking. Het reinigen gebeurt in de meeste gevallen met speciale reinigingsapparatuur. Doordat u tijdens het reinigen met een vochtig dak te maken krijgt, kunt u de taak het beste aan een specialistisch bedrijf uitbesteden om de veiligheid te waarborgen.

Hoe herkent u een daklekkage?

Door | Blog | Geen reacties

Een daklekkage kan voor veel ellende zorgen. Het is daarom zaak dat een daklekkage spoedig wordt verholpen. Daardoor wordt de schade zoveel als mogelijk beperkt en is de kans op structurele problemen zo gering mogelijk. Maar hoe komt u er achter dat er een daklekkage gaande is?

Vochtplekken

Helaas worden veel daklekkages pas ontdekt wanneer er vochtplekken in het plafond ontstaan. Veel mensen gebruiken hun zolder enkel als opslagplaats, waardoor ze er nauwelijks nog komen. Een lekkage in het dak wordt dus ook niet snel opgemerkt; pas als de symptomen overduidelijk worden.

Loslatend behang

Een ander symptoom van een daklekkage is dat het behang los kan laten en dat muurverf waterkringen gaat vertonen. Het vocht uit het lek zal immers grotendeels door de muren en constructie worden opgenomen. Wanneer de muren verzadigd zijn en dus niet meer water op kunnen nemen, zal het behang los gaan laten. Behangplaksel kan immers niet op natte muren blijven zitten.

Schimmelvorming

Een derde mogelijkheid om een daklekkage te herkennen is door schimmelvorming. Het moge duidelijk zijn dat in dit stadium al heel wat water de woning binnen is gekomen. Het kan maanden duren voordat de schimmel weer weg te krijgen is.

Voorkom te late ontdekking, zorg voor een tijdige inspectie

Een tijdige inspectie van het dak kan veel problemen al in een vroeg stadium opsporen. Het is daarom belangrijk dat u uw dak van tijd tot tijd laat controleren. Zo weet u welke problemen zich in de nabije toekomst kunnen voordoen en wat u hier eventueel nog tegen kunt doen. Ook kan hiermee soms de levensduur van het dak nog verlengd worden. Eventueel problemen zijn immers al in een vroeg stadium op te sporen en in die situaties is er vaak nog wel het een en ander te ondernemen om het dak een langere levensduur te geven.

Waarom groene dakbedekking?

Door | Blog | Geen reacties

Overweegt u om een groen dak aan te laten leggen? We bespreken hieronder kort enkele voordelen van de groene daken. Lees ze gerust eens door om zo te concluderen dat een groen dak eigenlijk best veel voordelen biedt!

Verkoelend effect 

Allereerst heeft een groen dak een verkoelend effect op de binnenruimte. Doordat de beplanting grofweg de helft van het zonlicht reflecteert, ben je al de helft van de warme zonnestralen in de zomer kwijt. Hierdoor bereikt veel minder warmte de binnenruimte met een fikse energiebesparing tot gevolg wanneer er een airco aanwezig is die anders  een stuk meer had moeten koelen.

In de winter zal de dakbedekking enigszins de koelte tegenhouden waardoor er sprake is van een geringe besparing op energiekosten om de woning van binnen te verwarmen. Het effect zal echter kleiner zijn dan het effect in de zomer doordat een groen dak in de winter kaal is en er dus minder beplanting is die de warmte kan vasthouden dan in de zomer het geval is.

Meer opbrengst van de zonnepanelen 

Wanneer u een groen dak laat aanleggen, kan het de moeite waard zijn om direct over te gaan tot de aanleg van zonnepanelen. Een groen dak heeft een gunstig effect op de opbrengst van de zonnepanelen. Doordat de panelen minder warm worden vanwege het hierboven genoemde verkoelende effect, kunnen ze meer energie opbrengen. Voor zonnepanelen geldt immers dat hoe warmer ze worden, hoe minder goed ze renderen.

Het ziet er milieuvriendelijk uit 

Een groen dak oogt veel prettiger dan een industrieel, zwart bitumen dak. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van groen (waaronder dus ook groene daken) een gunstig effect heeft op de gemoedstoestand van de bewoners. Een groen dak heeft dus zeker een positief effect op de buurtbewoners – en uiteraard op uzelf!

Dakdekker helpt bij plaatsen van bitumen dakbedekking

Door | Blog | Geen reacties

Bitumen dakbedekking plaatsen op een plat dak kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Zeker voor woningbezitters die niet over het juiste gereedschap beschikken om de dakbedekking aan de ondergrond van een dak te kunnen bevestigen. Onze dakdekker helpt je graag bij het plaatsen van bitumen dakbedekking op platte daken, evenals dat onze dakdekker je kan helpen bij het onderhouden van de dakbedekking. Dakdekkers raden consumenten aan om de bitumen dakbedekking zeker eens per jaar of eens per twee jaar te laten onderhouden, om de levensduur van de dakbedekking te verlengen. Over het algemeen wordt de levensduur van bitumen dakbedekking op 25 jaar geschat.

Tip: kijk ook naar andere soorten dakbedekking voor platte daken! Naast bitumen dakbedekking kun je bijvoorbeeld ook voor een groen dak kiezen. Een groen dak is vaak duurder om te laten plaatsen, maar verhoogt de isolatiewaarde van je woning.

Soorten dakbedekkingssystemen voor een plat dak

Een plat dak kan op verschillende manieren worden voorzien van dakbedekking. Het is van verschillende aspecten afhankelijk welk dakbedekkingssysteem het meest geschikt is voor het bedekken van je eigen dak. Onze dakdekker komt graag bij je langs om te kijken welk soort dakbedekkingssysteem het beste gebruikt kan worden om de bitumen dakbedekking te plaatsen. Er zijn vier verschillende soorten dakbedekkingssystemen, namelijk: een los gelegd systeem, een mechanisch bevestigd systeem, een partieel gekleefd systeem en een volledig gekleefd systeem.

Methode om bitumen dakbedekking te plaatsen

Bitumen dakbedekking plaatsen gebeurt vaak met de brandmethode. Bij de brandmethode wordt de coating van de dakbedekking sterk verhit, waardoor de buitenste laag van de dakbedekking enigszins smelt. De gesmolten laag wordt op de ondergrond van het platte dak gelegd, waarna de dakbedekking zich aan het dak zal hechten. Op het moment dat de gesmolten laag weer gehard is, zal de dakbedekking stevig vastzitten.

Verschillende voor- en nadelen van platte daken

Door | Blog | Geen reacties

Bij de nieuw- of aanbouw van een woning heeft u de keuze tussen een plat en een hellend dak. Welk type dak krijgt uw voorkeur? Platte daken hebben verschillende voor- en nadelen, die u vooraf tegen elkaar af kunt wegen. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken, waar u later geen spijt van zal krijgen. Wanneer u advies wil over de verschillende mogelijkheden die u heeft, dan helpen onze dakdekkers u graag verder. Onze dakdekkers hebben een ruime ervaring in het plaatsen en onderhouden van verschillende soorten daken.

Meer ruimte, minder duurzaamheid

Met een plat dak profiteert u van meer ruimte, ten opzichte van een schuin dak. Bij een schuin dak kunt u de ruimte in een kamer immers niet optimaal benutten, door de schuine afloop van het dak. Daarentegen is een plat dak een stuk minder duurzaam dan een plat dak, die gemiddeld zo’n twintig tot veertig jaar mee zal gaan. Daarbij brengt een plat dak meer onderhoudskosten met zich mee dan een schuin dak, doordat de dakbedekking zeker eens per jaar moet worden onderhouden.

Wilt u een plat dak zo optimaal mogelijk benutten? Maak dan van uw platte dak een dakterras, zodat u in de zomer ruimte heeft om te profiteren van het mooie weer. Ook kunt u na verloop van tijd besluiten om een extra deel op uw platte dak te bouwen. Dit is bij een schuin dak veel ingewikkelder.

Tips voor het perfecte dakterras

Door | Blog | Geen reacties

Heb jij genoeg van je huidige dakterras en ben je toe aan iets nieuws? Of misschien is het wel noodzakelijk, omdat je wat technische problemen ondervindt. In zo’n geval is de dakdekker er om je te helpen. Hij kan je gemakkelijk helpen met het renoveren van je dakterras. Het is belangrijk om bij deze renovatie op een aantal zaken te letten. Met de volgende tips kan er ongetwijfeld niks meer mis gaan.

Schakel een vakkundige dakdekker in

dakterras (2)Ga niet zelf aan de slag met tegels en andere zaken. Een dakterras aanleggen is geen werk voor leken. Laat dit uitvoeren door een professional. De dakdekker weet precies wat hij doet en zal binnen een handomdraai klaar zijn met het renoveren van je dakterras. Dat scheelt jou een hoop werk en stress. En je weet ook nog eens zeker dat alles vakkundig wordt uitgevoerd.

Kies de juist tegels

Kies niet enkel en alleen voor een tegel die je mooi vindt. Let er ook op dat deze praktisch is. Zo moeten tegels goed bestand zijn tegen weersinvloeden. De tegels zijn verantwoordelijk voor de beluchting van het dak en een goede waterafvoer. Je wilt natuurlijk niet dat je dakterras binnen een mum van tijd vol met water staat. Goede tegels voorkomen dit.

Let erop dat tegels gelijk liggen

Je wilt natuurlijk niet dat je dakterras straks af is en dat alle tegels ongelijk liggen. Dakdekkers gebruiken hiervoor vaak handige systemen. Deze helpen hen om van jouw dakterras een vlak oppervlak is. Als dat eenmaal geregeld is, rest jou nog maar één ding: lekker genieten van je gerenoveerde dakterras.

Hemelwaterafvoer systemen en hun werking

Door | Blog | Geen reacties

Zonder hemelwaterafvoer systemen zouden daken overstromen. Dit is vanzelfsprekend niet de bedoeling en om die reden zijn er systemen ontwikkeld die zorgen voor de afvoer van hemelwater. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee veel voorkomende typen hemelwaterafvoer systemen. Om te beginnen is er het traditionele systeem, wat met een overlaatstroming werkt. Dit systeem is niet onder invloed van een drijfhoogte. Het hemelwater stroomt bij dit systeem simpelweg via de leidingen naar beneden, richting de riolering. Naast dit traditionele systeem kennen we nog een ander hemelwaterafvoer systeem, namelijk het UV-systeem. Het UV-systeem werkt anders dan het traditionele systeem en is met name geschikt voor daken met grote oppervlaktes. Het UV-systeem doen zijn werk het best bij relatief harde regenval. Ook is het UV-systeem geschikt als noodoverlaat, voor bij extreem heftige regenval. Bent u op zoek naar een professional op het gebied van hemelwaterafvoer systemen, dan kunt u één van onze dakdekkers inschakelen. Deze kan een hemelwaterafvoersysteem voor u installeren en u adviseren over de mogelijkheden op dit gebied.

regengootDe werking van het UV-systeem

Bij het UV-systeem wordt er gewerkt met speciale afvoertrechters, die op een bepaald moment de luchttoevoer afsluiten. Het uiteindelijke gevolg hiervan is dat er een watermassa ontstaat en tegelijkertijd ook een onderdruk. Deze onderdruk zorgt ervoor dat het water onder hoge snelheden door de afvoerleidingen stroomt. Het UV-systeem werkt met een gesloten stroming.

Het isoleren van een plat dak

Door | Blog | Geen reacties

roofer made a roof with slates

Wanneer u een huis gaat bouwen, verbouwen of een deel gaat aanbouwen, kan het zo zijn dat er ook een nieuw dak geplaatst wordt. Met name in het geval van een aanbouw of verbouwing, wordt er vaak voor gekozen om een plat dak aan te leggen. Dit omdat dit vrij gemakkelijk te realiseren is. Bij het plaatsen van een plat dak denkt u misschien enkel aan het plaatsen van een waterdichte buitenlaag, zoals bitumen dakbedekking, maar er komt ook een stukje dakisolatie bij kijken. Dit is iets wat door sommige mensen onderschat wordt, maar een goed geïsoleerd dak is erg belangrijk.

Hoger rendement door dakisolatie

Dakisolatie zorgt voor een hoger rendement, wanneer het gaat om stookkosten. De warme lucht in huis stijgt op en daardoor gaat er veel warmte via het dak verloren. Een huis dat niet beschikt over een geïsoleerd dak gaat er zo ongeveer 30 procent van de warmte in huis verloren via het dak. Dit een aanzienlijk deel van de warmte. Het is dan ook vanzelfsprekend dat goede dakisolatie kan zorgen voor een hoger rendement als het gaat om stookkosten. Een geïsoleerd dak verdient zichzelf terug met de jaren en zorgt voor lagere stookkosten. Een dakdekker kan dakisolatie plaatsen.

 

Het aanleggen van een bitumen dak

Door | Blog | Geen reacties

Bitumen dakbedekking is wat moderner dan de ‘gewone’ pannendaken. Het is bij uitstek geschikt voor het bedekken van aanbouwen, die vaak een plat dak hebben, dakkapellen en schuren. Bitumen is een zeer sterk materiaal wat ervoor zorgt dat een dak waterdicht is. Dat een dak waterdicht is, is vanzelfsprekend van groot belang. Lekkages kunnen voor onherstelbare waterschade zorgen en moeten zo veel mogelijk voorkomen worden. Wanneer men kiest voor het laten bedekken van het dak met bitumen heeft men voor minimaal 25 jaar een waterdicht dak. De productlevensduur van bitumen is namelijk 25 jaar. In de praktijk blijkt dat bitumen vaak nog langer dan 25 jaar mee gaat. Het is na die tijd wel raadzaam om af en toe de staat van het dak te bekijken en te controleren of het bitumen nog in goede staat verkeert.

Het bedekken van daken met bitumen

Het leggen van bitumen dakbedekking is een vak apart. Bij het bedekken van een dak met bitumen wordt er door een dakdekker met een brander gewerkt. Daarnaast is er natuurlijk bitumen dakbedekking benodigd. Bitumen wordt geleverd op rollen. Eenmaal op het dak worden de rollen bitumen uitgerold. Nadat ze zijn uitgerold worden ze op maat gesneden en wordt het overtollige materiaal verwijderd. Vervolgens wordt de bitumen dakbedekking weer opgerold. Dan is het tijd om de brander ter hand te nemen. De onderkant van de rollen bitumen wordt verwarmd tijdens het uitrollen. Dankzij het verwarmen plakken de bitumenrollen vast aan de ondergrond. Op die manier ontstaat een waterdicht dak, wat bedekt is met bitumen.

Lekkage aan uw dak? Voorkom waterschade!

Door | Blog | Geen reacties

dakEen van de grootste ergernissen voor veel woningbezitters is een lekkage. Niet alleen gaat een lekkage over het algemeen gepaard met een blijvende en lastig te verhelpen waterschade, ook is de bron van een lekkage niet altijd even makkelijk te vinden. Zeker wanneer u last heeft van een lekkage aan uw dak, is het over het algemeen moeilijk om dit zelf te verhelpen. Gelukkig staat onze dakdekker voor u klaar om hulp te bieden bij het verhelpen van een lekkage. Door onze expertise is het vinden van de bron van een lekkage vaak makkelijk, waardoor onze dakdekker een verdere waterschade kan voorkomen.

Een lekkage aan het dak verhelpen

Het verhelpen van een lekkage aan uw dak begint over het algemeen met het traceren van de bron van een lekkage. Dit kan bijvoorbeeld een kapotte dakpan zijn, maar ook kleine scheurtjes, wanneer u een plat dak heeft. Vaak zijn deze scheurtjes niet direct met het blote oog te zien, evenals kleine gaatjes in uw dakbedekking. Dergelijke beschadigingen kunnen ontstaan tijdens een hevige storm, waarbij takken of kleine steentjes tegen uw dakbedekking slaan.

Als gevolg van een lekkage aan uw dak sijpelt het water heel langzaam bij uw woning naar binnen, met alle gevolgen van dien. Veel voorkomende waterschade als gevolg van een lekkage zijn bijvoorbeeld rottende plekken in het houtwerk van uw dak of waterschade aan documenten. U moet er toch niet aan denken dat belangrijke documenten verloren gaan of dat foto’s beschadigd raken door een lekkage.