Uw dakgoot regelmatig schoonmaken is er belangrijk. Hiermee voorkomt een mogelijke verstopping en wateroverlast door overstromingen. In dit artikel leest u meer over waarom, hoe vaak, wanneer u een dakgoot schoonmaakt. U krijgt ook een stappenplan voor het schoonmaken van uw dakgoot.

Waarom dakgoot schoonmaken?

De dakgoten vangen het gehele jaar door bladeren, takjes en mos op. Dit vuil hoopt zich op waardoor het water niet afgevoerd worden. Als u de dakgoot niet regelmatig controleert en schoonmaakt dan kunnen ze verstopt raken. Een verstopte of lekke dakgoot kan flinke waterschade veroorzaken, zelfs tot in het huis.

Wat gebeurt er als u het niet doet?

Er kan flinke waterschade ontstaan wanneer de dakgoten overlopen of te zwaar raken. Door het opgehoopte vuil kunnen de regenpijp en afvoer verstopt raken. Wanneer de dakgoot vol zit met opgehoopt water en vuil kunnen ze zo zwaar worden dat ze losraken. Deze waterschade kan variëren van natte, beschadigde buitenmuren tot lekkage in de woning zelf. Met als gevolg vochtplekken, rottend houtwerk of schimmel in huis.

Stappenplan om dakgoot schoon te maken

Het is dus belangrijk dat u regelmatig uw dakgoot schoonmaakt. Hieronder vind u een stappenplan dakgoot schoonmaken. Om de klus te kunnen uitvoeren hebt u een ladder, handschoenen, een dakgoottrekker, een dakgootschep, een tuinslang een spons of boender en een emmer nodig. Het stappenplan is als volgt:

 

 

1

Zet de ladder stevig en laat de ladder minimaal 1 meter boven de goot uitsteken. Om de stabiliteit te bewaren is het verstandig om de bovenste drie treden niet te gebruiken.
2

Bevestig de emmer aan de ladder om het vuil in te doen
3

Schep als eerste het losliggend vuil uit de dakgoot. Het makkelijkste is dit wanneer het vuil vochtig is.
4

Trek het vuil met de dakgoottrekker naar u toe en schep het vervolgens met de dakgootschep uit de dakgoot.
5

Spoel vervolgens de dakgoot goed door met een tuinslang. Het hardnekkig vuil kunt u met de spons of boender reinigen.
6

Spoel ten slotte ook de regenpijp goed door. Controleer of het water goed doorstroomt. Indien dit niet het geval is, dan is de regenpijp waarschijnlijk verstopt. U kunt de verstopping doorprikken met een speciale doorsteekveer of u kunt het met een hogedrukspuit proberen weg te spuiten.

Om erachter te komen hoe u de doorsteekveer goed gebruikt kunt u deze website bekijken.

U kunt de stappen zelf uitvoeren, maar zorg ervoor dat u het veilig doet. Mocht u het liever laten uitvoeren, dan kunt u hiervoor een dakdekkersbedrijf inschakelen.

Hoe vaak en wanneer dakgoot schoonmaken?

Het is belangrijk dat u uw dakgoot goed schoonhoudt. Hiermee voorkomt u verstopping en eventueel wateroverlast. Het beste is om minimaal één keer per jaar uw dakgoot te controleren en schoon te maken. Maar beter is om dit twee keer per jaar te doen. Zeker wanneer de dakgoot veel bladeren opvangt van een boom, is het raadzaam om dit zelfs vaker paar jaar te doen. Het beste is om de dakgoot voor het intreden van de herfst te inspecteren en grondig schoon te maken.

Hulp nodig bij uw dakgoot schoonmaken? Dakgoot schoonmaken

U kunt zelf uw dakgoot schoonmaken, maar u kunt dit ook overlaten aan de specialist. Heeft u een dakreparatie of dakonderhoud nodig aan dakgoot? Haarlemdakdekker staat voor u klaar om u van dienst te zijn. Dakdekkersbedrijf Voets kan u helpen bij kleine en grote klussen aan uw dak. Ze zijn 24/7 te bereiken, ook in het weekend.

Call Now Button