Wanneer je de daken van woningen in Haarlem bekijkt, valt het je snel op dat er verschillende soorten dakbedekking zijn. Moet de bedekking op jouw dak binnenkort ook vervangen worden? Dan moet je dus een keuze maken uit het soort dakbedekking. Dit is geen gemakkelijke keuze. Voor zowel een plat dak als een hellend dak geldt namelijk dat je verschillende mogelijkheden hebt. Hieronder zetten we per dak de verschillende opties op een rijtje.

Dakbedekking voor een plat dak


Laten we beginnen met de dakbedekkingsmogelijkheden voor een plat dak. Voor dit type dak kun je hoofdzakelijk kiezen uit vier verschillende mogelijkheden: bitumen (dakleer), pvc, EPDM en een groendak. Bitumen en pvc hebben een levensduur van pakweg 25 jaar, terwijl EPDM wel 40 jaar meegaat. Een groendak heeft echter de langste levensduur. Bij dit dak wordt allereerst pvc of EPDM op het dak aangebracht als onderlaag. Hier wordt vervolgens sedum op geplant. Door deze planten bescherm je de dakbedekking, waardoor deze tot wel 40 jaar langer meegaat dan normaal. Een groendak met EPDM dakbedekking kan dus wel 80 jaar mee wanneer je hier goed mee omgaat.

 

Mogelijkheden voor het bedekken van een hellend dak


Moet de dakbedekking op jouw hellende dak vervangen worden? Ook dan heb je weer verschillende mogelijkheden. Een groot deel van de hellende daken in Haarlem wordt bedekt met dakpannen. Dit komt doordat dit type dakbedekking een lange levensduur heeft. Binnen de dakpannen kun je echter kiezen uit verschillende soorten. Zo maken we onderscheid tussen dakpannen van beton en klei. Betonnen dakpannen hebben een levensduur van pakweg 30 jaar. Dakpannen van klein gaan echter betrekkelijk langer mee, namelijk 50 tot 100 jaar. Naast dakpannen kun je een hellend dak ook bedekken met leien, aluminium, koper, zink of riet.

Win advies in bij een dakdekker


Ben je benieuwd wat in jouw situatie de beste dakbedekking is? Neem dan eens contact op met een dakdekker. Hij kan namelijk bij jou langskomen om de situatie te bekijken. Na deze inspectie deelt hij zijn bevindingen met jou. Kies dus nooit zelf voor een type dakbedekking, maar laat jouw keuze altijd afhangen van het advies van een dakdekker.

Call Now Button